NYE PRODUKTER ER HER! SJEKK DEM UT.
Dolby Atmos-logo

Hva er Dolby Atmos, og hvordan revolusjonerer det surroundlyden?

«Dolby Atmos» er et begrep du kanskje legger merke til, da et økende antall strømmetjenester og lyd-/videoutstyr annonserer den nye teknologien som tilbyr en mer oppslukende opplevelse av lydbildet enn noen gang.

Men hva er Dolby Atmos, og hvordan forbedrer den eksisterende lydformater som surroundlyd? I likhet med de fleste nye teknologier er det en forbedring som viser betydelige fremskritt, men det kreves riktig utstyr og tilkoblinger for å få tilgang til og oppleve Dolby Atmos. Slik oppnår du dette.

For å forstå Dolby Atmos er det nyttig å først tenke over hvordan lyd leveres gjennom de fleste underholdningssystemer.

Mono

Lyd kan sendes ut på mange måter, først og fremst med «mono»-signaler. Mono betyr ganske enkelt én kanal, og hele lydsignalet kombineres i én enkelt utgangseffekt. Eksempler på enheter som bruker mono-signaler er radioer, eldre datamaskiner og noen Club- og PA-systemer. Hovedsakelig er alle enheter med én enkelt høyttaler mono.

Volumkontrollbryter på en radio
Et par i en stue som ser på TV med en lydplanke

Stereo

Det vanligste utgangsformatet som brukes i TV-er, datasystemer, mobilenheter, hodetelefoner, ørepropper og hjemmelydsystemer i dag, har to kanaler: venstre og høyre. Dette skaper en bredere lydrekkevidde enn mono og gir et mer kreativt lyduttrykk ved å plassere elementer på én side eller en annen, eller å panorere lyder fra én høyttaler til en annen, som skaper følelsen av bevegelse. Stereolyd skaper også et fantommidtpunkt der det virker som om lyden kommer fra mellom høyttalerne, men den kommer egentlig fra venstre og høyre kanal på samme tid.

Surround

Ved å legge til flere høyttalere som omgir lytteren, skapes det en enda større følelse av retning, plass og dybde. Den vanligste surroundlyd-konfigurasjonen er et 5.1-oppsett, der midthøyttaleren legges til venstre og høyre hovedhøyttalere, i tillegg til surroundhøyttalere bak til venstre og bak til høyre, slik at det er fem hovedhøyttalere. .1 refererer til en basshøyttaler eller subwoofer som produserer lave frekvenser. I 7.1-konfigurasjoner legges det til to sidehøyttalere til.

Mann i en stue som ser på TV mens lydbølger stråler ut fra høyttaleranlegget

Dolby Atmos skaper et mest mulig tredimensjonalt lydbilde.

Dolby Atmos bygger videre på funksjonene til surroundlyd ved å inkludere høydekanaler. I likhet med surroundlyd er det et grunnlag med høyttalere til venstre, høyre, i midten og bak, men det er også ekstra høyttalere som enten er plassert nedover fra taket, eller i form av lydplanker og andre høyttalere som lyder nedenfra og opp for å reflektere lyd fra taket. Dette fører til at Dolby Atmos skaper et mest mulig tredimensjonalt lydbilde. I Dolby Atmos-høyttaleranlegg beskrives oppsettet som 5.1.2, 7.1.2 eller 7.1.4, der det siste tallet viser til to eller fire høydekanaler.

Måten lydinnhold mikses på i Dolby Atmos, forbedrer også den oppslukende effekten. Dolby Atmos-mikser kan ha opptil 118 lydobjekter som lydmiksere og lyddesignere kan plassere hvor som helst i 3D-rommet, fra front til bak, gulv til tak og hvor som helst imellom. Dette skaper nesten ubegrensede muligheter for bevegelse og dybde, samt den mest nøyaktige gjengivelsen av lyd som ørene våre kan oppfatte i den virkelige verden. Dette er den største styrken til Dolby Atmos, og det er grunnen til at den skiller seg ut fra tidligere lydteknologier.

Hva må jeg gjøre for å oppleve Dolby Atmos?

For å oppleve Dolby Atmos hjemme trenger du en del viktig utstyr. Dette begynner med kilden til signalet, vanligvis TV-en, som må ha en HDMI eARC-utgang (enhanced Audio Return Channel) til lydplanken eller mottakeren. Disse må også ha en HDMI eARC-tilkobling og være Dolby Atmos-kompatible. Hvis du bruker en kilde med en standard HDMI ARC-tilkobling, vil du fortsatt høre lyd, men den vil være begrenset av databåndbredden til kun stereo- eller surroundlydversjonen av signalet, og ikke Dolby Atmos-miksen.

Lydplanke på en TV-konsoll
Stue med en TV, lydplanke og bakre surroundhøyttalere

Bruk av en lydplanke er den aller enkleste måten å oppleve Dolby Atmos på, og det er mye enklere enn å installere en mottaker og et høyttaleranlegg rundt om i rommet eller i taket. Den nyeste generasjonen av lydplanker, som inkluderer modeller som Bose Smart Soundbar 900 og Bose Smart Soundbar 600, har full Dolby Atmos-kapabilitet med interne høyttalere, inkludert to høyttalere som lyder oppover for å gjengi Dolby Atmos-høydekanalene. Ved å legge til et par Bose Surround Speakers 700 eller en Bose Bass Module 700-subwoofer skapes det ekstra fordypelse, særlig i de lavere nivåene. Bose Smart Soundbar gjør også oppsettet enkelt, med én enkelt HDMI eARC-inngang som muliggjør tilkobling til en Dolby Atmos-kompatibel kilde.

Artist på en konsert

Hvor finner jeg Dolby Atmos-innhold?

Dolby Atmos-innhold er nå bredt tilgengelig på strømmetjenester, men du må sjekke det nåværende abonnementet ditt, da mange av de store tjenestene kun tilbyr Dolby Atmos-innhold med premiumabonnement. De fleste videoinnhold i 4K inkluder også Dolby Atmos-lyd, inkludert 4K Blu-ray-filmer.

Musikkartister gir også ut Dolby Atmos-mikser av albumene sine, men noen ganger under et annet navn, som Spatial Audio på Apple Music, men den underliggende teknologien vil fortsatt være Dolby Atmos, og du vil se Dolby Atmos-logoen på disse albumene.

Klassiske albumer får også Dolby Atmos-pakken ettersom plateselskaper oppdaterer katalogene. Albumer du har lyttet til i årevis vil nå høres enda bedre ut med Dolby Atmos. Den vanligste reaksjonen til å lytte til Dolby Atmos-versjoner av albummikser er at man tydeligere legger merke til separasjonen av musikalske elementer, en større dybdefølelse og lyder og instrumentering som tidligere ble undergravd i den gamle miksen. Dolby Atmos surroundlyd gir med andre ord nytt liv til gamle favoritter og gjør det morsomt å oppdage dem på nytt.

Albumer du har lyttet til i årevis vil nå høres enda bedre ut med Dolby Atmos.

En kvinne som lytter til musikk med Bose Noise Cancelling Headphones 700

Andre Dolby Atmos-lyttealternativer

Det er også mulig å oppleve Dolby Atmos surroundlyd gjennom hodetelefoner. Dolby har brukt en teknikk kalt binaural lyd, som lar deg oppleve den fulle effekten av Dolby Atmos mens du hører på musikk eller ser på en film med hodetelefoner.

Ved hjelp av Bose Music-appen kan du sømløst bytte fra lydplanken til trådløse Bluetooth-hodetelefoner, for eksempel Bose Noise Cancelling Headphones 700, for å se på innhold på kvelden når resten av husholdningen sover, eller når enn du vil stenge verden ute og samtidig holde lydnivået lavt.

Selv om det ikke er nøyaktig den samme opplevelsen du får med en lydplanke eller et installert system, hører du fortsatt forskjellen mellom mikser i normal stereo og Dolby Atmos, spesielt med tanke på klarhet og dybdefølelse, bredde og høyde.

Dolby Atmos er her for å bli, og utvalget av innhold som bruker denne oppslukende nye lydteknologien øker stadig. Hva er Dolby Atmos? Det er fremtidens lyd, og nå har du kunnskapen du trenger for å dra nytte av denne utrolige, oppslukende nye utviklingen innen hjemmeunderholdning.

Tilgjengelige produkter kan variere fra land til land.

TILKNYTTEDE PRODUKTER