Er den trådløse utendørshøyttaleren din virkelig vanntett?

Er utendørshøyttalere vanntette? Svaret er ikke alltid så enkelt som du tror, og heller ikke spørsmålet. Du hører ofte termer som vanntett og vannbestandig, men hva er forskjellen?

Heldigvis finnes det et internasjonalt rangeringssystem som angir en standard for elektroniske produkter og tjenester. Når du forstår dette systemet, er det enklere å forstå hvilke forhold den trådløse utendørshøyttaleren din kan håndtere.

Vanndråper på en SoundLink Flex Bluetooth speaker

Forklaring av IP-kapslingsgradene

IPXX

Produktenes beskyttelsesklasse, eller kapslingsgrad, vises med bokstavene IP, etterfulgt av to siffer. Det første sifferet er beskyttelsesnivået mot inntrenging av faste fremmedlegemer, inkludert partikler som sand, smuss og støv. Det andre sifferet angir graden av beskyttelse mot vann. Hvis koden har en X i stedet for et av sifrene, er den ikke testet i den kategorien.

Detaljer om kapslingsgradene:

IPX0

Produktet har ingen beskyttelse mot vann.

IPX1 – IPX4

Produktet vil fortsatt fungere hvis det utsettes for fall, vanndråper eller vannsprut.

IPX5 – IPX6

Produktet kan motstå vannstråler med henholdsvis lavt eller høyt trykk. Det kan betraktes som «vannbestandig».

IPX7 – IPX8

Produktet er beskyttet mot midlertidig nedsenking i vann og kan betraktes som «vanntett».

IPX9

Produktet tåler vannstråler med høyt trykk og høy temperatur.

IEC-logo

IP-koden («Ingress Protection Rating» på engelsk) er et system utviklet av International Electrotechnical Commission (IEC), en global, ideell medlemsorganisasjon. IEC ble grunnlagt i 1906, har hovedkontor i Genève og koordinerer for tiden arbeidet til over 20 000 eksperter i 172 land.

Grundig testing hos Bose

Høyttalere i Boses bærbare serie er grundig testet, med IP-kapslingsgrader som gjør det enkelt å velge den riktige trådløse utendørshøyttaleren til eventyrene dine. For eksempel har SoundLink Flex Bluetooth® speaker en IP67-kapslingsgrad, og dermed er den forseglet mot støv samt vanntett. Du kan ta den med på padlebrett, slippe den i sanden på stranden eller legge den ved siden av bassenget uten å bekymre deg. Hvis den havner i vannet, flyter den faktisk sånn at det er enklere å hente den.

Rebecca Kowalczyk er prosjektingeniør hos Bose og med på teamet som utviklet den nye SoundLink Flex. En kritisk del av prosessen var å velge de beste materialene, forklarer Kowalczyk. «Noe av det som inngikk i materialvalgene, var å velge ting som vi vet er iboende robuste, og derfor var pulverlakkering av grillen et naturlig valg. Vi bruker det nå på de profesjonelle høyttalerne våre som plasseres utendørs permanent.»

SoundLink Flex Bluetooth speaker

Det utvendige dekselet på SoundLink Flex er like slitesterkt. «Silikon ligner: Det er et veldig inert materiale som ikke reagerer på mange miljøpåvirkninger eller blir skadet veldig enkelt, og vi sjekker selvfølgelig valgene våre gjennom testing i hele utviklingsprosessen.»

Jon Rapp bruker en tilpasset dusjtester for å teste et eksempel på vanninntrenging

Under designprosessen bruker Jon Rapp, pålitelighetsingeniør hos Bose, en tilpasset dusjtester for å teste et eksempel på vanninntrenging. «Denne er utviklet for å simulere ulike brukstilfeller», sier han. «Vi har for eksempel varmt såpevann som renner opp gjennom testeren og resirkuleres for å gi produktet noen svært stressende forhold der det kan oppstå væskeinntrengning. Hensikten med testen er å presse produktet til sine grenser, slik at vi kan vurdere prestasjonsmarginen ut over hva vi tror kundene kommer til gjøre med det. Hovedmålet med denne testen er å presse produktet til å svikte og finne feilmodi, slik at vi kan designe dem bort.»

Grensene for impregnering

SoundLink Micro Bluetooth-høyttaler under vann

Hvis du lurer på om utendørshøyttalerne er vanntette, kan du bruke IP-kapslingsgraden som en føre-var-guide siden den er basert på de spesifikke testene produktet går gjennom under produksjonen. Husk at langvarig eksponering for fuktighet fortsatt kan forårsake skade, uansett kapslingsgrad. For eksempel kan en enhet med IPX7-kapslingsgrad senkes ned til 1 meter vann i opptil 30 minutter, men hvis den blir værende i vannet lenger eller synker dypere, kan den likevel ende opp med vannskader.

Likevel er alle Bose-utendørshøyttalere laget med tanke på vannbestandighet, og den nye SoundLink Flex er blant de mest holdbare av dem. Med en av disse på tur, kan du nyte musikk utendørs bekymringsfritt til alle årstider. Enten du tilbringer en dag på stranden, går en fottur i regnet eller kaster deg utfor skibakkene, klarer Bose brasene.

SoundLink Micro Bluetooth speaker som er festet til en stol på stranden
SoundLink Flex Bluetooth speaker som tas opp av vannet

Tilgjengelige produkter kan variere fra land til land.

TILKNYTTEDE PRODUKTER

Relaterte historier

SoundLink Flex: Kraften bak den dristige nye fargen
Finn det perfekte lydproduktet for utendørs bruk