NYE PRODUKTER ER HER! SJEKK DEM UT.

Støydemping: Hva er fordelene og ulempene?

Kvinne som bruker Bose QuietComfort ørepropper II

For mange av dem som er på utkikk etter nye hodetelefoner eller ørepropper, kan termen «støydemping» fremkalle spørsmål og tvil fordi konseptet fortsatt er nytt for enkelte. Det er også lett å forveksle termen med lignende uttrykk i hodeletelefonreklame og produktspesifikasjoner, som «støyblokkering» og «støymaskering». Støydemping er imidlertid noe helt annet.

En måte å avmystifisere betydningen på er å se på fordelene og ulempene ved støydempende hodetelefoner og hva teknologien kan gjøre for deg. Her er de viktigste fordelene og ulempene å ta i betraktning når du skal velge de beste hodetelefonene og øreproppene for deg.

Hva er støydemping?

«Demping» er nøkkelordet i denne funksjonen, og det markerer et viktig skille fra ørepropper som kun blokkerer eller maskerer lyd ved å ganske enkelt bare være plassert i ørene. Støydemping tar det hele et skritt lenger ved å analysere lydene fra omgivelsene og deretter sende ut en motsatt frekvens som holder støyen helt ute. Resultatet er en imponerende boble av stillhet der bare musikken din, podkastene dine eller lydbildet kommer gjennom.

Fordeler ved støydemping

Støydemping har opparbeidet seg en fanskare, og det med god grunn.

Lydklarhet

For mange førstegangsbrukere innen støydemping kan effekten være mildt sagt sjokkerende – på en positiv måte. Musikken er fri for omgivelseslyd som sniker seg inn, og til og med gamle favoritter høres så god som ny ut. Det kan faktisk høres ut som om musikerne spiller rett ved siden av deg.

Lydkontroll

Med vanlige hodetelefoner kan du justere volumet og equalizeren etter konkurrerende omgivelseslyder – enten det er lyden av toget, kollegaen ved siden av eller veiarbeidet rett utenfor døren. Med Bose sin støydemping kan du imidlertid øke eller dempe utvendig lyd akkurat som en demning gjør med vann. Våre støydempende ørepropper, for eksempel QuietComfort Earbuds II, byr på stille- og bevisstmoduser: Førstnevnte fjerner all utvendig lyd, mens den andre bare mykner de røffeste kantene og lar nok lyd trenge gjennom til at du kan fortsette å lytte. Med Bose Music-appen kan du finjustere den til nivået som passer deg best.

Mann som bruker Bose QuietComfort ørepropper II utendørs

«DU KAN JOBBE MED EN EKSTRA DOSE FOKUS»

Møter på nett

Aktiv støydemping fungerer ekstra godt under møter på nett og telefonsamtaler, noe som gjør dem til de beste hodetelefonene for jobb. Funksjonen demper eventuelle lyder på kontoret eller i hjemmet, slik at du kan fokusere på meningsfulle samtaler. Mikrofonene inni Bose støydempende ørepropper og hodetelefoner forhøyer samtidig stemmen din ved å fjerne forstyrrelser rundt deg, og sikrer at stemmen din kommer klart og tydelig igjennom på den andre siden.

Mann som bruker Bose QuietComfort ørepropper II utendørs

Konsentrasjon og produktivitet

Uten støydistraksjoner fra omgivelsene – som du kanskje ikke helt legger merke til før de er borte – kan du fordype deg i jobb med en ekstra dose fokus. Du kan ganske enkelt slå på støydempingen og jobbe i total stillhet hvis du synes det er bedre enn bakgrunnsstøy. Denne reduksjonen i distraheringer kan gjøre deg mer produktiv på jobb og bidra til at du holder effektiviteten oppe.

Stressreduksjon

Pendlere på offentlig transport, fly eller til fots kan fjerne tutende horn, skrikende bremser, gråtende babyer og snorkende sidekamerater. Du vil ikke engang kunne høre ditt eget lettelsens sukk, fordi støydemping reduserer lydene fra omverdenen og fyller hodet ditt med fred og ro.

Hørselsbeskyttelse

På vanlig hodetelefoner er det eneste du kan gjøre for å motvirke bråkete omgivelser, å skru opp volumet, noe som potensielt kan skade hørselen din og øke sannsynligheten for å få tinnitus – ringing eller vedvarende støy i ett av eller begge ørene – i det lange løp. Når de brukes fornuftig kan støydempende hodetelefoner bidra til å forebygge hørselstap ved å eliminere behovet for å i det hele tatt øke volumet. Bose tar det hele enda lenger ved å inkludere passformsett som lar deg tilpasse øreproppene etter din egen unike øreform. Den innebygde CustomTune-teknologien justerer også lyden spesifikt etter ørekanalene dine, og optimaliserer lydkvaliteten og reduserer behovet for et høyere volum, enda mer.

Kvinne som bruker Bose QuietComfort ørepropper II utendørs
Kvinne som bruker Bose QuietComfort 45-hodetelefoner mens hun jobber på en bærbar datamaskin

Ulemper ved støydemping

Støydemping er kanskje ikke ideelt for enhver person eller ethvert øyeblikk. Her er noen mulige ulemper ved bruk av støydemping og hvordan du kan overvinne dem.

Redusert bevissthet

Støydempingens evne til å eliminere omgivelsesstøy kan også redusere hvor bevisst du er på omgivelsene dine, noe som kan være en utfordring hvis du sykler i trafikken eller i andre situasjoner der lydsignaler bidrar til å holde deg trygg. Derfor leveres QuietComfort-hodetelefoner og QC-ørepropper II med justerbar støydemping som slipper nok omgivelseslyder gjennom slik at du hører lyden av toget som nærmer seg.

Økt strømforbruk

Støydemping krever mer strøm for å drive teknologien, enn vanlige hodetelefoner. Dette kan tappe batterilageret på hodetelefonene raskere. Men takket være støydempingen vil du ikke trenge like mye volum og kan dermed spare batteristrøm på den måten. Et fulladet par QC-ørepropper II byr på opptil seks-timers batterilevetid, pluss 18 ekstra timer ved hjelp av lade- og oppbevaringsetuiet. Det betyr opptil 24 timer med strøm før du må lade på nytt.

Støydemping av dårlig kvalitet

Ikke all støydemping er lik, og hvis førsteinntrykket er dårlig, er det ikke sikkert det er støydempingen som er synderen, men heller dårlig utførelse. Mange billigere versjoner er ikke justerbare heller, noe som gjør det til en alt-eller-ingenting-opplevelse. Bose, utvikleren av støydempingsteknologi, produserer ikke bare den versjonen av teknologien med høyest kvalitet, men gir deg også kontroll over hvor mye du vil bruke.

Den endelige avgjørelsen

Det tar alltid tid å bli vant til ny teknologi, og det samme gjelder støydemping. Ved å lære om fordelene og ulempene ved støydempende hodetelefoner kan du få en pekepinne på om det er noe for deg.

Kvinne som bruker Bose Noise Cancelling 700 hodetelefoner mens hun velger ut nye klær

Produkttilgjengelighet kan variere fra land til land.

TILKNYTTEDE PRODUKTER

Relaterte historier

Slik støtter støyreduserende ørepropper hele dagen din
5 måter de nye QuietComfort ørepropper II tar ørepropper opp et nivå
De beste hodetelefonene og øreproppene for jobben